Do Martina sa chystáme vo štvrtok, 18.októbra. Budete nás môcť navštíviť v Kine Moskva, kde na vás počkáme so skvelými dokumentami z celého sveta a zaujímavou diskusiou s názvom: O živej rieke.

Zdroj: Martin

Festival privítal aj primátor mesta Martin, Andrej Hrnčiar: „Ekotopfilm v Martine vítame už po druhý krát. Pozitívne ohlasy pedagógov a taktiež samotných študentov svedčia o tom, že problematika ochrany životného prostredia je atraktívnou a často diskutovanou témou. Tak ako pri väčšine dôležitých vecí, aj pri trvalo udržateľnom rozvoji musí každý začať v prvom rade od seba, a preto som veľmi rád, že už žiaci našich základných a stredných škôl majú možnosť zoznámiť sa s touto problematikou a vytvoriť si na ňu vlastný pohľad zaujímavým spôsobom.“

Festival pre verejnosť otvárame o 16:00 filmom vhodným aj pre rodiny s deťmi – MEDVEDE Z KAMČATKY. ZROD ŽIVOTA, kde tento prírodopisný film meditatívneho typu sleduje 7 mesiacov dve medvedice a ich medvieďatá a odhaľuje tajomstvá ich každodenného života. Vďaka hudbe a ruchom prírody bez komentára, sa môžete úplne ponoriť do nádhernej divočiny, cítiť jej silu medzi sopkami, riekami a divokou zverou a zároveň zakúsiť dôležitú hranicu, ktorú by človek nikdy nemal prekročiť.

Je začiatok mája. Hučiaca riava, napájaná topiacim sa snehom, mení smaragdovú vodu horských plies na bielu penu. Stovky prameňov krištáľovo čistej vody sa v tatranskej divočine postupne zlievajú, aby vytvorili jednu z posledných divokých riek strednej Európy. Tam, kde bol les je rieka a tam, kde bola rieka, zostali len do biela obrúsené kamene a piesok. Voda ničí, no súčasne tvorí a podporuje mnohoraké formy života. Rieka Belá je chladná, dravá a nebezpečná, no je aj bohatá, štedrá a slobodná. Dodnes zostáva nespútaná. Vytrvala, aby nám pripomenula, ako vyzerajú živé rieky. Aby nás inšpirovala k navráteniu voľnosti ďalším riekam, ktoré svoju slobodu už stratili. Slovenský dokumentárny film ŽIVÁ RIEKA budeme premietať o 17:00.

Nenechajte si ujsť aj zaujímavú diskusiu O ŽIVÝCH RIEKACH, kde nám Karol Kaliský z Arolla film príde porozprávať o zážitkoch z natáčania, o význame nespútaných riek pre životné prostredie a o aktivizme. Po diskusii pokračujeme filmovým programom.

O 19:00 vás pozývame na dokument PYTLIACKE PODSVETIE. Film odhaľuje globálny syndikát, ktorý je hnacím motorom nelegálneho zabíjania nosorožcov. Na čiernom trhu je ich roh jedným z najviac obchodovaných artiklov. Taktiež vás pozývame na silný dokument SLAMKY, kde sa skupiny aj jednotlivci po celom svete snažia pomocou výchovy a spolupráce znižovať používanie plastových slamiek využitím ich neplastových náhrad. Festival uzavrieme filmom PO ZÁRUKE, kde sa štyria mladí aktivisti vydajú na cyklovýlet a dajú si sľub, že sa budú stravovať len jedlom po záruke zo supermarketov. Čoskoro však zistia, že vďaka potravinovému odpadu môžu žiť ako králi. Čo to ale vypovedá o ich krajine a našom spôsobe života?

Milí čitatelia, veríme, že ste si z nášho programu vybrali. Vstup je, ako už býva u nás zvykom, ZADARMO! 

Festival je uskutočňovaný s podporou mesta Martin.

Tešíme sa na vás 🙂

Komentáre