Jedným z problémov ľudstva bola od prvopočiatku výživa. Zdravé stravovanie a zdravý životný štýl sú témy, ktorým sa budme tento rok venovať  aj my na festivale a to v rámci diskusie Zdravie na tanieri. Našimi významnými hosťami budú MUDr. Iveta Plšeková a zakladateľky projektu Jem iné Aneta Orosiová a Janica Lacová.

Zodpovieme si otázky: Ako sa stravujú Slováci, naša mladá generácia? Máme vo svojom jedálničku priestor na zdravú výživu? Vieme, čo nám škodí a naopak prospieva? V rámci celosvetovej iniciatívy Food Revolution Day sa pozrieme a naučíme, ako sa správne stravovať.

zdroj: pixabay

„Kým polovica sveta dnes hladuje, najvyspelejšie štáty sveta trápi obezita a civilizačné ochorenia spojené s nadmerným príjmom potravín. Tento problém neobchádza ani Slovensko, ktoré patrí medzi štáty najviac postihnuté srdcovocievnymi a metabolickými ochoreniami. Kde sú korene tohto problému? Začínajú už v detstve, alebo ich prináša až dospelosť? Pokúsime sa ukázať v našich prezentáciách. A povieme si ako súvisí naše zdavie so stravovaním. V protiklade s tým si ukážeme jeden z najzdravší národov sveta a povieme si, ako sa tento národ stravuje a v čom sú medzi nami rozdiely,“ hovorí MUDr. Iveta Plšeková

zdroj: Iveta Plšeková

Predstavy o zdravšej budúcnosti nám predostria aj zakladateľky projektu Jem iné. Tvoria ho ambasádori Food Foundation Jamieho Olivera pre Slovensko v projekte Food Revolution. V priestoroch Starej Tržnice v historickom centre Bratislavy vytvárajú platformu pre nadšencov zdravého jedla prostredníctvom školy varenia a poctivej cateringovej výroby. V rámci ich edukačných programov ako je Food Revolution Day (20.5. – 22.5.2016, Stará Tržnica), alebo Skutočne zdravá škola sa snažia zvyšovať úroveň stravovania v školských jedálňach, nemocniciach, či v rodinách, firmách a iných komunitách na Slovensku.

Vášňou v škole varenia je ozajstné, chutné jedlo, pripravené výlučne z čerstvých, miestnych a sezónnych surovín. V škole varenia Jem iné si záujemca o zdravú stravu osvojí rôzne kuchárske techniky, dozvie sa niečo o nových receptoch a naučí sa, ako ozdraviť svoj súčasný spôsob stravovania.

zdroj: Jem iné

“V Starej Tržnici sme si vybudovali “novú rodinu”. Je to náš druhý domov, v ktorom trávime veľmi veľa času a tešíme sa z toho, že sme skvelý stabilný tím, ktorý sa sem dennodenne rád vracia. Máme úžasných výnimočných kolegov, ktorí si nás sami našli a oslovili. A stále rastieme. Denne varíme pre školy, škôlky, rôzne bistrá a kaviarne, pripravujeme cateringy a realizujeme workshopy pre deti a firmy a klienti sa vracajú. To poteší najviac. Dobré referencie otvárajú nové možnosti na ďalší rozvoj“, hovoria zakladateľky projektu Jem iné Aneta Orosiová a Janica Lacová.

Viac o Food Revolution a otázkach zdravej výživy sa dozviete sa, ak prídete na filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm na besedu s Ivetou PlšekovouJem inépiatok 20.5.2016 do Hotela Tatra od 18:30 do 20:30 hod. Beseda s názvom Zdravie na tanieri vám povie viac chutného, viac dobrého. 

Komentáre