Žijeme v takom blahobyte, že z nášho jedla sa stáva odpad, ktorý končí na skládkach, nezhodnotený, produkujúci metán, ktorý je ako skleníkový plyn silnejší ako oxid uhličitý. Dokumentárny film Dojedz to: Príbeh o plytvaní jedlom, ktorý premietame na našej festivalovej tour, zachytáva situáciu plytvania v Spojených štátoch, ukazuje bizarné nariadenia a parametre, ktorým musí zodpovedať všetká výroba. Protagonisti sa vo filme doslova ponoria do sveta odpadkov.

.

Ako je to s plytvaním jedla na Slovensku? Pripravili sme pre vás pútavú prednášku na čoraz viac aktuálnu tému plytvania potravín a významu lokálnej produkcie. Bohumila Tauchmannová, autorka projektu Kvalita z našich regiónov, ktorého cieľom je informovať a vzdelávať spotrebiteľov, sa v rámci kampane Odpad je surovina v prednáške Neplytvajme! S hrdosťou si pýtajme slovenské zameria v rámci sprievodného programu festivalu v Košiciach, Senci, Žiline a Prešove, na tzv. kuchynský odpad a to ako mu predchádzať. Vysvetlí súvislosti, ktoré sú spojené s nakupovaním domácich produktov, teda nielen dopad na našu ekonomiku, ale aj na naše zdravie, životné prostredie a taktiež na celú kvalitu života, za ktorú nesieme spoločnú zodpovednosť.

Bohumila Tauchmannová Zdroj: TASR/Martin Turanovič

Na plytvanie jedlom sa vieme pozerať z rôznych uhlov, či už z pohľadu reťazcov, striktných pravidiel a hygieny, alebo z pohľadu jednotlivca, ktorý získal nesprávne návyky, nemá vzťah či úctu k výrobe a poľnohospodárstvu. Ako spotrebitelia máme v rukách veľkú silu a možnosť ovplyvňovať svojim nákupným správaním spoluprácu všetkých účastníkov trhu. Slovenský spotrebiteľ podľa prieskumov deklaruje, že má záujem o slovenské produkty, je dokonca ochotný si zaplatiť viac za lokálny kvalitný tovar. O pôvod tovaru sa aktuálne zaujíma až 80% spotrebiteľov. Čo teda robíme zle? Dozviete sa na festivale.

Bohumila Tauchmannová je rodáčka z Martina. Absolvovala Vysokú školu ekonomickú v Bratislave. V rámci podnikania sa venuje riadeniu odborných a vzdelávacích podujatí na medzinárodnej úrovni a poskytovaniu komplexných marketingových služieb. Špecializuje sa na poradenstvo a realizáciu projektov spoločenskej zodpovednosti. Je autorkou národných vzdelávacích projektov Kvalita z našich regiónov, Pýtajme si slovenské, Odpad je surovina a Remeslo má zlaté dno.

Pozývame vás na sprievodný program ,,mimo plátna“ na tému plytvania potravinami s názvom Neplytvajme! S hrdosťou si pýtajme slovenské. Vstup je už tradične pre všetkých ZADARMO. Tešíme sa na vás 🙂

Komentáre